مقالات آموزشی- علوم کامپیوتر سبزوار

یام نور سبزوار,پیام نور,دانشگاه,علوم کامپیوتر,پیام نور, نرم افزار,سخت افزار,دانشگاه پیام نور سبزوار,آموزشی,دنلود نرم افزار

مقالات آموزشی- علوم کامپیوتر سبزوار

یام نور سبزوار,پیام نور,دانشگاه,علوم کامپیوتر,پیام نور, نرم افزار,سخت افزار,دانشگاه پیام نور سبزوار,آموزشی,دنلود نرم افزار

هارد دیسک ازنگاهی دیگر


هارد دیسک ازنگاهی دیگر

در مطالب قبلی راجع به هارد دیسک نوشته بودیم اما در این مقاله هارد را از دید دیگری بررسی می کنیم و در ابتدا به برخی از تعاریف اولیه مربوط به هارد دیسک می پردازیم :

DMA یا Direct Memory Access همونطور که از نامش پیداست امکان دستیابی مستقیم به حافظه رو برای دستگاه مربوطه فراهم می کنه . یعنی در این نوع تبادل داده ، انتقال بین Device و Ram بطور مستقیم و بدون دخالت CPU انجام می گیره و طبعا سریع تره . و همونطور که روی Hardها و سایر وسایل IDE رو نوشته برای هر یک میزان انتقال فرق می کنه .Ultra DMA 33 / 66 /100/133 که به ترتیب به نام مد شماره گذاری می شن . یعنی Ultra DMA 33 مد 2 ، بعدی مد 4 ، بعدی مد 5 و آخری نیز مد 6 است . که در جدولی که بعد از Bios روی سیستم نمایش داده میشه برای هر یک از وسایل شماره این مد ها رو نوشته . ( مد 33 یعنی امکان انتقال یکجا به اندازه 33 مگابایت در ثانیه برای اون وسیله وجود داره و..)

PIO یا Programmed Input / Output در اینجا بلوکی از دادها به رجیسترهای CPU انتقال داده می شن و سپس CPU اونها رو به مقصد مورد نظر می رسونه . در واقع در این روش انتقال داده با واسطه CPU انجام می گیره ، کاملا بر عکس روش قبل . و به همین خاطر در انجام چند کار بصورت همزمان سیستم کند تر عمل خواهد کرد .

برای تغییر تنظیمات مربوط به مد تبادل داده : در
Windows XP داخل Device Manager گزینه IDE ATA /ATAPI controllesr بطور معمول دو گزینه برای دستگهایی که به IDE ها وصل هستند ، نشون می ده ؛ یکی برای Primary و یکی برای Secondary وقتی روی هر یک از این کانال ها کلیک کنید جزییات مربوط به وسایل وصل شده به اون رو نشون می ده ( Hard , CDRom , writer ,....) و داخل گزینه Advanced Settings برای هر یک از Device ها یک Transfer Mode وجود داره که اصولا قابل تنظیمه و در پایین اون نیز نوع تبادل داده های فعلی اون Device رو نشون می ده ( یعنی در حال حاضر روی چه مدی کار می کنه )
File System در یک سیستم عامل به ساختار کلی نامگذاری ، ذخیره سازی و سازماندهی فایل ها گفته می شود . سیستم فایل ها ، داده ها را به واحدهایی به نام Cluster تقسیم بندی می کنند . هر کلاستر می تواند فقط بخشی از یک فایل را نگه دارد . یک فایل ممکن است چندین کلاستر را به خود اختصاص دهد ،و مقداری فضای خالی در آخرین کلاستر بلا استفاده باقی بماند . کلاستر های کوچک می توانند داده های بیشتری در یک دیسک جای بدهند ( چون فضای بلا استفاده کمتری به وجود می آورند ) اما کلاستر های بزرگ ، کارایی را بالا می برند ( در کلاسترهای بزرگتر ، داده های بیشتری می تواند در هر کلاستر نگهداری شود . بدین معنی که برای بازیابی آن ، سیستم کار کمتری انجام می دهد و در نتیجه به طور کارآمدتر و سریعتر آن را بازیابی می کند ) اندازه کلاستر در اندازه دیسک سختی که کامپیوتر می تواند پشتیبانی کند نیز نقش دارد .

Fat مخفف File Allocatin Table ، جدول تخصیص فضا به فایل . این جدول که در نزدیکیهای ابتدای دیسک سخت ذخیره می شود ، توسط سیستم عامل نگهداری می شود تا فضای مورد استفاده برای ذخیره سازی فایل ها را مدیریت کند . این جدول وظیفه نگهداری فضاهای موجود در دیسک را بر عهده دارد تا سگمنت های خراب غیر قابل استفاده ، علامت گذاری شوند و قسمت های مختلف یک فایل با یکدیگر مرتبط شوند . در واقع هنگام ذخیره داده ها روی دیسک سخت ، سیستم جهت دستیابی به کلاسترهای خالی با Fat مشورت کرده و هم در هنگام اجرا فایل ، Fat را جستجو می کند تا کلاسترهای مرتبط با آن را یافته و اطلاعات ذخیره شده در آن کلاسترها را بخواند . دو نوع Fat اصلی وجود دارد : Fat 16 , Fat32

Fat 16 : این سیستم فایل ، یک سیستم فایل 16 بیتی است ، زیرا کلاستر هایی را تشخیص می دهد که 16 بیت طول ( یا رقم ) دارند . اندازه کلاسترهای Fat بسته به مقدار فضا درایوی است و از آنجا که Fat16 نمی تواند به اندازه Fat32 کلاستر داشته باشد ، برای پوشش دادن به مقدار یکسانی از فضا به کلاسترهای بزرگتری نیاز دارد . Windows XP کلاسترهای 64 کیلو بایتی را برای Fat16 پشنیبانی می کند. چون Fat16 فقط 65,536 کلاستر را پشتیبانی می کند ، با این سیستم فایل ، حداکثر یک پارتیشن 4 گیگابایتی را می توان تقسیم بندی کرد .

Fat32 : یک سیستم فایل 32 بیتی است ، می تواند کلاسترهای بیشتری را نسبت به Fat16 آدرس دهی کند . در نتیجه Fat32 می تواند از کلاسترهای کوچکتری برای کارآمدتر کردن سیستم ذخیره سازی ، بهره بگیرد . همچنین بدین مفهوم است که Fat32 می تواند پارتیشنهای بزرگتری را پشتیبانی کند . Fat32 با کلاسترهای 32 بیتی می تواند پارتیشنهایی تا 8 ترا بایت را پشتیبانی کند .

NTFS مخفف NT File System می باشد . در سیستم فایل fat ، جدول تخصیص فضا ( File Allocation Table ) داشتیم و در اینجا جدول فایل اصلی ( MFT: Master File Table ) داریم . البته MFT بسیار پیچیده تر است . MFT صفات فایل را برای هر فایل ذخیره شده در پارتیشن NTFS ذخیره می کند . ( صفات فایل هر چیزی را که لازم است درباره یک فایل دانست ، توصیف می کند . در NTFS حتی داده های موجود در یک فایل نیز صفت فایل محسوب می شود . اسم ، مکان ، و اطلاعات امنیتی نیز ، از دیگر صفات فایل محسوب می شود )
NTFS در صورت امکان همه صفات فایل را ، شامل داده های فایل ، در MFT ذخیره می کند . ( هر چند در اکثر موارد ، جای کافی برای ذخیره همه صفات در MFT وجود ندارد . در این زمان صفت داده ای به خارج MFT انتقال می یابد . )

MFT بعنوان یک فایل Metadata مشهور است . ( Metadata اساسا داده هایی درباره خود Data است . بعنوان مثال عنوان ، موضوع ، مولف و اندازه یک فایل ، Metadata آن فایل را تشکیل می دهند ) NTFS از فایلهای Metadata برای مدیریت داده های روی پارتیشن بهره می گیرد . بعضی از مهمترین فایلهای Metadata بشرح زیر است :

MFT Mirror : یک نسخه پشتیبان از MFT است . MFT در ابتدای سطح دیسک ذخیره می شود ، در حالیکه MFT Mirror در وسط دیسک قرار می گیرد . و در صورت خراب شدن MFT اصلی می تواند مساله را حل کند . و اطلاعات لازم را برای بازیابی داده ها روی سیستم فراهم کند .

Log File : که Log Journal نیز نامیده می شود ، تغییرات روی سیستم فایل را ثبت می کند . Log File فقط عملیاتی را که انجام می گیرد ثبت می کند ، نه داده هایی که اصلاح می شوند .

Cluster Allocation Bitmap : نقشه ای از پارتیشن را در خود دارد . سیستم می تواند این اطلاعات را برای یافتن کلاسترهای موحود به کار گیرد .

Bad Cluster File : بخشهایی از دیسک را که معیوب شده اند ، علامت گذاری می کند . بدین ترتیب NTFS از کلاسترهای معیوب که در این فایل علامت گذاری شده اند برای ذخیره داده های جدید استفاده نخواهد کرد .

Quota Table : جدول سهمیه ها ، یک خصوصیت جدید در windows 2000/xp با استفاده از این خصوصیت می توانید بعنوان مدیر سیستم ، دایرکتوری ها و زیر دایرکتوری ها را در دیسک سخت کنترل کنید . و میزان مصرف فضای دیسک سخت کاربران مختلف یک کامپیوتر را کنترل کنید .

NFTS می تواند تعداد کلاسترهای بیشتری را نسبت به Fat32 پشتیبانی کند . در نتیجه ، کلاسترهای NTFS عموما کوچک و برای حفظ فضای دیسک سخت ، کارآمد هستند . یکی دیگر از مزایای NTFS پشتیبانی آن برای مجوزهای فایل و دایرکتوری است . این خصوصیت امنیتی ، اطمینان می دهد که فقط کاربران خاصی به فایلها و دایرکتوری ها ی ویژه دسترسی دارند .

در میان آنچه ذکر شد ، سیستم فایل کارآمد
NTFS است . چون می تواند برای پارتیشنهای 2 گیگابایت و بیشتر ، کلاسترهای 4 کیلو بایتی ایجاد کند ، که بهترین تعادل بین سرعت عمل دیسک سخت و صرفه جویی در فضای دیسک را فراهم می سازد . و در واقع بهترین کارآیی را به سیستم می دهد

 

نظرات 1 + ارسال نظر
سعید طاهری پنج‌شنبه 20 فروردین‌ماه سال 1388 ساعت 11:18 ب.ظ http://2rdane3old.persianblog.ir

عرض ادب و اهداء سلام
دوست عزیز مطالب خوبی ارائه کردی ُ امید وارم موفق باشی.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد